В житті дмуть різні вітри, і не в наших силах змінити напрям вітру. Але ми можемо правильно поставити вітрила.

Пошук

понеділок, 6 червня 2011 р.

Чи допомагає людині почуття гумору? Сміхотерапія


Ми знаємо і без усіляких досліджень, що від сміху поліпшується настрій і самопочуття, причому не лише на той час, поки ми сміялися. Іноді позитивні наслідки веселого жарту тривають увесь день! На біохімічному рівні це пов’язане з інтенсивним виробленням нейромедіаторів серотоніну та дофаміну, а також ендорфінів. До того ж, сміх — дуже корисна фізична вправа, за своєю ефективністю порівнюється хіба що з хорошим  навантаженням. Він приводить у дію 80 груп м’язів — під час реготу в нас трясуться плечі та грудна клітка, вібрує діафрагма. При цьому м’язи шиї, спини та обличчя розслаблюються — і одного цього вже буває достатньо, щоб зняти, наприклад, головний біль. Під час сміху, як і будь-якої фізкультури, частішає пульс і знижується рівень холестерину. При цьому в людей поліпшується якість дихання і, відповідно, — споживання кисню та кровопостачання організму.
Дослідження показали, що сміх може врятувати майже від усіх хвороб — причому не лише психологічних проблем або неврозів. Він знижує вироблення стресових гормонів, нормалізує тиск, підвищує імунітет. Ще, на думку фахівців, регулярний сміх не дозволить «сердечнику» стати жертвою інфаркту. Відомі випадки лікування сміхотерапією навіть онкологічних захворювань.
Після всього цього справа залишається за малим — розсміятися. 
Щаслива здатність усміхатися і сміятися, не чекаючи якихось особливих умов, здавна вважається одним із показників душевного та фізичного здоров’я. Ця здатність набагато важливіша, ніж талант дотепно жартувати або вмить розуміти жарти. 
В Японії відома легенда про веселого дзенського ченця Хотея, який ходив селами й так заразливо сміявся, що всі навкруги до нього приєднувалися. І зрештою цілющим сміхом був охоплений цілий натовп.

У наш час, повний «стресів і пристрастей», усмішка та радісний сміх стали такими самими модними атрибутами здорового способу життя, як заняття спортом, правильне харчування та відмова від шкідливих звичок. Варто навчитися усього-на-всього радіти життю: усміхатися сонячній і похмурій погоді, дощу та завиванню вітру, сміху малюка й погляду перехожого. Ця проста звичка зробить вас значно щасливішою, ніж звичка регулярно після роботи ходити в бар.

Немає коментарів:

Дописати коментар